09-06-08

Vanavond starten de AZZURRI!

 


azzurri-1983Italië
De Italiaanse ploeg is op het EK ingedeeld in Groep C, de Groep des Doods. In de eerste wedstrijd moet Italië het in Bern opnemen tegen Nederland. Daarna nemen ze het in Zürich op tegen respectievelijk Roemenië en Frankrijk.

EK-geschiedenis
In 1968 nam Italië voor het eerst deel aan een Europees kampioenschap. Er deden destijds vier landen mee aan het kampioenschap en van die vier landen werd Italië gekozen als organisator van het EK. In de halve finale moesten de Italianen het opnemen tegen de Sovjet-Unie. Na de speeltijd was het nog steeds 0-0. Destijds werden er echter geen strafschoppen genomen maar moest een loting de winnaar bepalen. Italië was uiteindelijk de gelukkige. In de finale moesten de Italianen het opnemen tegen Joegoslavië. Na een 1-1 in de eerste wedstrijd moest een replay de beslissing brengen. Die won Italië uiteindelijk met 2-0 waardoor hun eerste deelname direct succesvol was. Het duurde tot 1980 voordat Italië voor de tweede keer aan een EK mocht deelnemen. Dit was wederom in eigen land en het was voor de eerste keer dat er acht ploegen meededen aan het EK. Italië werd tweede in de groep en mocht daarom strijden voor de derde en vierde plaats. Die wedstrijd werd uiteindelijk na strafschoppen verloren van Tsjecho-Slowakije. In 1988 bereikte Italië de halve finale, ze verloren echter met 2-0 van de Sovjet-Unie. In 1996 kwam Italië niet door de groepsfase heen. In 2000 leek Italië lange tijd op weg naar een tweede Europese titel. Na de groepsfase te hebben overleefd wonnen ze in de kwart en halve finale van respectievelijk Roemenië en Nederland. In de finale stond het lange tijd 1-0 voor de Italianen. Vlak voor tijd kwam Frankrijk echter langszij en de Fransen beslisten de wedstrijd in de verlenging. In 2004 kwam La Squadra Azzuri in een groep met Bulgarije, Zweden en Denemarken niet door de groepsfase heen. Zweden, Denemarken en Italië eindigden alle drie met vijf punten. Beide Scandinavische landen gingen op doelsaldo door.

Road to…
Italië zat in een kwalificatiegroep met onder andere Frankrijk, Schotland en Oekraïne. Het land had het lastig in de groep. Twee speelrondes voor het einde had Italië 23 punten uit tien wedstrijden, Schotland 24 punten uit elf wedstrijden en Frankrijk 25 punten uit elf wedstrijden. De wedstrijd Schotland – Italië moest twee speelrondes voor het einde uiteindelijk de beslissing brengen. Italië was in een spannende wedstrijd de sterkste, ze wonnen met 2-1. Zo werden de Italianen groepswinnaar.

De ploeg
Italië is met 29 jaar, 6 maanden en 16 dagen de gemiddeld oudste groep van dit Europees kampioenschap. Met Marco Materazzi heeft Italië een zeer sterke centrale verdediger met veel ervaring. Andrea Pirlo is de Italiaanse spelmaker op het middenveld. Voorin staat de topschutter van Duitsland: Luca Toni. Verder heeft Italië met Gianluigi Buffon, Gennaro Gattuso, Daniele De Rossi, Alessandro Del Piero, Mauro Camoranesi, Gianluca Zambrotta en Fabio Grosso vele andere toppers met veel internationale ervaring in huis. Bondscoach Roberto Donadoni heeft dus keus genoeg dit EK. Echter telt de ploeg ook twee opvallende afwezigen. Voor het toernooi zijn Fabio Cannavaro en Christian Panucci afgehaakt met een blessure.

EK 2008
In een groep met Nederland, Frankrijk en Roemenië staat de Italiaanse ploeg een zware klus te wachten. Italië start meteen tegen Nederland op 9 juni in Bern. Vervolgens speelt men in Zürich tegen Roemenië en Frankrijk. Italië behoort op het Europees kampioenschap ondanks de zware groep tot de kanshebbers. De Italianen kwamen de Fransen ook al tegen tijdens de kwalificatie. In Frankrijk wonnen de Fransen en in Italië werd het 0-0.

De commentaren zijn gesloten.