14-06-08

Italia pakt slechts 1 punt.

Italië pakt slechts een punt tegen Roemenië 

Het bereiken van de kwartfinales van het EK blijft voor Italië ook na de confrontatie met Roemenië een helse klus. De wereldkampioen speelde vrijdagavond met 1-1 gelijk. Tien minuten voor tijd liet Adrian Mutu zelfs nog na de Roemenen vanaf elf meter naar de winst te schieten.

 

De Italiaanse bondscoach Roberto Donadoni besloot na het pak slaag tegen het Nederlands elftal (0-3) flink in te grijpen. De ploeg onderging op liefst vijf plaatsen een wijziging en bovendien adopteerden de Azzurri het succesvolle Oranje-systeem (4-2-3-1).

 

Het geschuif van Donadoni leverde de wereldkampioen tegen Roemenië de regie over de wedstrijd op. Alessandro del Piero, tegen Nederland nog invaller, had het overwicht al vroeg in een voorsprong kunnen uitdrukken. De routinier van Juventus kopte een voorzet van Simone Perrotta net naast het doel.

Roemenië, dat met defensief voetbal al een punt had gepakt tegen Frankrijk (0-0), beperkte zich ook tegen de Italianen vooral tot verdedigen. Na een kwartier wist de formatie van bondscoach Victor Piturca enkele keren met een counter gevaarlijk door te stoten.

Adrian Mutu, eenzaam in de Roemeense voorhoede, liet na om een vrije doortocht richting het doel van Gianluigi Buffon met een treffer te besluiten. De ervaren goalie keerde de inzet van de Fiorentina-spits met zijn handen. Een vrije trap van aanvoerder Cristian Chivu ging kort daarop via het hoofd van verdediger Christian Panucci tegen de paal.

Het laatste kwartier voor rust nam Italië opnieuw de touwtjes in handen. Vooral Luca Toni toonde zich met enkele kopballen een plaag voor de Roemeense achterhoede. De lange aanvaller van Bayern München wist doelman Bogdan Lobont diep in blessuretijd eindelijk te passeren. Op advies van zijn grensrechter besloot de Noorse arbiter Tom Henning Övrebö de goal echter ten onrechte af te keuren.

 

De Roemeen Mirel Radoi maakte de hectische fase niet meer mee. Na een ongelukkige botsing met ploeggenoot Razvan Rat liet hij zich al na twintig minuten vervangen door Nicolae Dica.

Ook in de tweede helft bleef het kansen regenen in Zürich. Een fout van Gianluca Zambrotta leidde uiteindelijk de openingstreffer in. De terugkopbal van de Italiaanse verdediger werd door de oplettende Mutu langs Buffon geschoten. De Roemenen konden slechts een minuut van het doelpunt genieten. Aan de andere zijde tikte Christian Panucci een kopbal van Giorgio Chiellini binnen: 1-1.

Mutu kreeg tien minuten voor het einde de uitgelezen kans om Roemenië opnieuw aan de leiding te brengen. Scheidsrechter Övrebö had de bal op de strafschopstip gelegd na een overtreding van Panucci. De slecht ingeschoten penalty werd echter gestopt door Buffon. Ook de Italianen claimden in de slotfase een strafschop na een duikeling van Toni. Övrebö besloot terecht de bal niet nog een keer op elf meter te leggen.

14:06 Gepost door jaydee in algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: roumania, european championship, italia, mutu, donadoni | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |

De commentaren zijn gesloten.