08-11-08

Ontstaan van mafia,deel 2

DE ZUSTERS

De mafia 'apellation contrôlée', de Siciliaanse Cosa Nostra staat centraal. Het verschijnsel van de malavita, de georganiseerde misdaad als maatschappelijke, politieke en economische macht, beperkt zich echter niet tot Sicilië. De regio's Campanië en Calabrië zijn evenzeer getroffen, Apulië is aangetast. 

In februari 1989 had in Nice een vergadering plaats waaraan vertegenwoordigers van de drugskartels uit Colombia en Venezuela, van Cosa Nostra, de 'Ndrangheta en de Camorra deelnamen. Dit was het bewijs dat de misdaadorganisaties uit Calabrië en Campanië volwassen partners waren.

COSA NOSTRA

In 1957 werd de Siciliaanse Cosa Nostra officieel op poten gezet in het Palermitaanse hotel Albergo delle Palme. In 1963, na de eerste mafia-oorlog, zakte deze misdaadstructuur in elkaar, maar ze werd weer opgericht in het midden van de jaren zeventig, de gouden jaren.
Een half mensenleven lang was het verhaal dat de mafia, de Cosa Nostra, niet bestond. De mafiosi, die inmiddels een nogal lachwekkend ritueel moesten ondergaan, waarbij heiligenprentjes werden verbrand, bloed werd geplengd, moesten en moeten op straffe van dood blijven ontkennen dat de mafia bestaat. Dat deden ze dus ook.
Binnen de individuele families heersen de capi decina, de tienmannen, over de soldati, de uomini combinati (ingewijde voetvolk).
De soldaten hebben op hun beurt tientallen picciotti onder zich: straattuig dat rond de families draait en het vuile werk moet opknappen, in de hoop zelf combinato te worden.
Boven de capi decina staan de capi famiglian, de familiehoofden. Zij kiezen een capo mandamento, die de families vertegenwoordigt in de Cupola Provinciale, de Provinciale raad. Alle Siciliaanse provincies, met uitzondering van Messina en Ragusa, hebben zo'n Provinciale raad.
De provincies sturen een vertegenwoordiger naar de Cupola Regionale, de Commissie: het hoogste Cosa Nostra-orgaan, dat traditioneel werd voorgezeten door de sterke man uit de hoofdstad Palermo. Ruzies werden aan de Cupola voorgelegd en deze zocht daar dan oplossingen voor.
De Cosa Nostra is een democratische organisatie. In de mafia heb je geen geheime stemmingen. Iedereen laat weten wat hij vindt door zijn hand op te steken, zodat anderen kunnen zien wat hij denkt. Elke capo wordt verkozen door de basis, door de soldaten. De familie, daar draait het bij de mafia om.
Door de oprichting van de Cupola werd de Cosa Nostra een anti-staat, een tegenpool van de staat.
Daarmee hebben ze een eigen regering, een eigen grondgebied, eigen regels, eigen wetten en een eigen belastingssysteem: de pizzo, die elke zelfstandige, middenstander en ondernemer aan de mafia moet betalen.
Berekenen hoeveel leden de Cosa Nostra heeft, ligt niet voor de hand. In 1992 schatte rechter Falcone het aantal mafiosi op Sicilië op vijfduizend, waarvan er ongeveer vijftienhonderd in Palermo wonen. De stad en de provincie Palermo zijn de trotse thuishaven van meer dan honderd Cosa Nostra-families.

 

CAMORRA

De Camorra kan oude geloofsbrieven voorleggen: in de achttiende eeuw was het reeds een verzamelnaam voor bendes die zich soms door de Bourbonmonarchie lieten gebruiken tegen lastige landeigenaars.
Na de tweede wereldoorlog hielden de Camorrabendes van Napels zich vooral bezig met sigarettensmokkel, later ook met de bouwspeculatie, de fruithandel en het toerisme in de buurt van Salerno. Ook hier groeiden nauwe banden met politici.
In de jaren zeventig werd het 'normale' Camorra-leven verstoord door vrijbuiter Raffaele Cutolo, die zijn gebied meer en meer uitbreidde ten koste van andere clans. Hij zette de Nuova Camorra Organizzata (NCO) op poten en wierf voetvolk onder de vele werkloze jongeren van Napels en omgeving. Als reactie tegen deze NCO richtten de andere clans, bondgenoten van de Siciliaanse mafia, de Nuova Famiglia op. Toen eind 1980 een hevige aardschok een groot deel van Campanië verwoestte, kwam er na de lavastromen een enorme geldstroom voor de wederopbouw. Deze geldstroom wakkerde de oorlog binnen de Camorra aan, de inzet was immers enorm. In de periode 1981-1983 viel in de streek van Napels ongeveer één dode per werkdag in botsingen tussen de
Camorrarivalen.
In de jaren '90 waren de Camorraclans een grote economische macht geworden, de grootste werkgevers uit de streek met controle over minstens een vierde van de economie in Napels en omstreken: bouwfirma's, cementfabrieken, agro-industrie, toerisme, lokale banken, EG-subsidies.
Tegenwoordig is de Camorra weer op dreef, voortgestuwd door de bloeiende smokkelhandel, vooral in (gedroogde en zuivere) tabak en heroïne en door de stijgende inkomsten uit afpersing. Witwassen is op dit ogenblik een van de hoofdactiviteiten van de Camorra. Ze ontvangt geld van andere Italiaanse misdaadgroepen en wast dit wit door een internationaal netwerk van legale en illegale financiële bedrijven.

 

'NDRANGHETA

De 'Ndrangheta was rond 1980 nog een vage term voor weinig gesofistikeerde misdaadbendes die hun schuilplaats in de bergen van Aspromonte hadden waar ze hun gekidnapte slachtoffers soms jaren vasthielden. Ontvoeringen en afpersingen waren de traditionele bronnen van inkomsten.
De 'Ndrangheta werd altijd beschouwd als het kleine neefje van de Siciliaanse mafia. Dit misverstand heeft ertoe geleid dat de 'Ndrangheta, waarvan de leden zich bescheiden gedragen en hun rijkdom en macht niet openlijk tonen, zich kon versterken. Haar leden bouwden aan hun netwerk en macht in de schaduw van hun beroemde collega's in Sicilië. Meer dan dertig jaar lang kon de 'Ndrangheta ongestoord aan haar wereldwijde netwerk en macht werken. In Italië is de 'Ndrangheta uitgegroeid tot een hecht georganiseerde en goed bewapende organisatie, die zich door corruptie een toegang heeft verschaft tot de haute finance en de politiek.2
'Ndrangheta is een verbasterd Grieks woord dat in Calabrië werd gebruikt voor iemand die in hoge mate over mannelijke moed en deugdzaamheid beschikt. De 'Ndrangheta is uit hetzelfde milieu als de mafia gegroeid, uit dezelfde laag van tussenpersonen die in naam van de grootgrondbezitters de land-
arbeiders onder de knoet hielden. Maar de 'Ndrangheta heeft nooit een piramidale machtsstructuur gekregen zoals de Siciliaanse Cosa Nostra.
Net als elders wierp de Calabrese misdaad zich ook op de openbare werken (havens, luchthavens, autowegen, woningbouw) en op de EG-subsidies voor de landbouw en op de wapenhandel.
In de jaren tachtig wierp de 'Ndrangheta zich los van Cosa Nostra op de heroïnemarkt. De Sicilianen probeerden niet eens de Calabrese misdadigers weg te werken, zij namen hen als partners.
In 1990 was de 'Ndrangheta een geduchte misdaadorganisatie geworden, volgens kenners even goed gestructureerd als de Cosa Nostra, met operationele basissen in Milaan, Turijn, Genua, Rome, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten en Australië.
In de lente van 1992 werd het stadsbestuur van de grote stad Reggio Calabria door de regering ontbonden omdat zowat elk lid ervan van ver of dichtbij banden had met de 'Ndrangheta.

 

SACRA CORONA UNITA

Het jongste en kleinste broertje van de Italiaanse criminele bewegingen, de Sacra Corona Unita, is ontstaan toen mafiosi van de Cosa Nostra en de Camorra die op zoek waren naar nieuwe havens en kusten waar hun smokkelroutes ongestoord door en langs konden lopen, arriveerden in de havensteden Bari en Brindisi, in het verre Apulië aan de Tyrrheense Zee.
Vanaf 1989 begon het aantal moorden in het tot dan rustige Apulië ineens sterk te stijgen. Bari kreeg in korte tijd de hoogste jeugdmisdadigheid van Italië.
Afpersing, drugs, sigarettensmokkel (Brindisi kreeg de bijnaam Malboro City), goktenten en EG-subsidies, hiermee houdt de Sacra Corona Unita zich bezig. Ook hier bouwt de misdaad stemmenreservoirs op waarmee politici onder druk gezet kunnen worden. Vooral in de sector van openbare werken groeit een medeplichtigheid tussen politici en de misdaadfirma's. De Sacra Corona Unita heeft ook vertakkingen in het noorden van Italië en in Duitsland.
De korte termijn zal de Sacra Corona Unita wel overleven, maar de langetermijnvooruitzichten zijn niet al te gunstig. Amper tien jaar oud heeft de Sacra Corona Unita nu al pentiti voortgebracht.
Het ontbreken van een historische, hechte verbondenheid tussen de leden zou wel eens kunnen betekenen dat de leden hun heil gaan zoeken bij andere gevestigde mafia's.

00:11 Gepost door jaydee in MAFIA | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mafia, sicilie, siciliaans, cosa nostra, camorra, sacra corona unita, ndrangheta | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook | |  Print |